marți, 14 mai 2019

Strabismul este o problema serioasa


In ultima perioada au aparut tot mai multe mituri despre ochii incrucisati, cum ar fi ca daca tii ochii crucis vei face strabism. Pentru a afla adevarul citeste la doctormit.ro despre ochii incrucisati.
Bogdan Ivanescu ne dezvaluie adevarul despre strabism, cauzele lui, simptomele si diagnosticarea.Acesta este de fapt, o afectiunea vizuala in care ochii nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp.Cel mai adesea acesta apare in copilarie.In traditie, strabismul mai este denumit ochi incrucisati sau privire crucisa.Strabismul se traduce prin faptul ca musculatura din jurul fiecarui ochi nu mai functioneaza corect pentru coordonarea miscarilor oculare, adica ochii nu mai sunt centrati corect, iar creierul are dificultati in suprapunerea celor doua imagini ce provin de la fiecare glob ocular.

Cauzele strabismului ce apare in copilarie sunt necunoscute.Exista situatii cand strabismul se dezvolta in urma suprasolicitarii vederii pentru compensarea altei afectiuni oftalmologice, cum ar fi diminuarea treptata a puterii de acomodare a ochiului, ce antreneaza o stanjenire a vederii de aproape.
In schimb, la adulti, strabismul poate aparea ca urmare a afectarii globilor oculari sau ai vaselor de sange de la nivelul acestora.Cauzele care determina strabism la adulti sunt diverse, printre ele se numara tumorile craniene sau oculare, boala Graves, accidentele vasculare cerebrale si diverse afectiuni musculare sau nervoase.

Cele mai frecvente semne vizile ale strabismului sunt:
- globii oculari nu privesc in aceeasi directie in acelasi timp
- globii oculari nu se misca coordonat
- privirea incrucisata sau inchiderea unui ochi la lumina stralucitoare
- inclinarea sau intoarcerea capului pentru a privi la un obiect
- impiedicarea persoanei de obiectele care-i stau in cale

La copii cu strabism pot aparea urmatoarele simptome:
- vedere incetosata
- oboseala ochilor
-
sensibilitate la lumina puternica
- vedere dubla 

In cazul in care ochii copilului sunt putin deviati va fi foarte greu de apreciat daca acesta are strabism sau nu pentru ca simptomele sunt tranzitorii, pot fi prezente sau absente sau se pot inrautati daca copilul este obosit sau bolnav.Daca copilul pana la varsta de 4 luni nu are ohii aliniati in acelasi timp este necesar un consult oftalmologic efectuat de catre medicul oftalmolog. Chiar daca nu se observa modificari ale privirii copilului, cei mai multi medici recomanda repetarea consultului oftalmologic inainte de a ajunge la varsta scolara. 

Aparitia strabismului la copiii cu varsta intre 7 si 10 ani este insotita de vederea dubla. In cazul in care vederea dubla persista este necesara efectuarea unui consult oftalmologic.
La adulti, vederea dubla se poate instala brusc ca urmare a sclerozei multiple, accidentului vascular cerebral, hipertensiunii arteriale sau diabetului zaharat.

Pentru a putea fi depistat strabismul sau alte afectiuni ale vederii la copii este recomandat sa se efectueze un consult oftalmologic pana la varsta de 5 ani.
De altfel, consultul oftalmologic se recomanda la orice varsta, acesta fiind recomandat de fiecare data cand apar probleme legate de afectarea vederii.

Vezi mai multe din urmatorul videoclip de la DoctorMit:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu